Undutietoa

Undulaatti / Häkki, tarvikkeet ja huolto / Ravinto

Undulaatti on pieni papukaija, joka on peräisin Australiasta.
Lemmikki undulaatit ovat alkuperäisiä (villejä) undulaatteja
suurempia ja niille on jalostuksen kautta kehittynyt paljon
eri värivariaatioita.

Undulaatti on n. 20 cm pitkä ja painaa n. 40 g.
Englantilainen Show-undulaatti on hieman suurempi.

Undulaatin elinikä on keskimäärin 5 – 8 vuotta,
mutta hyvin hoidettu terve yksilö voi elää jopa 15 vuotiaaksi.

Oikealla olevassa kuvassa on kaksi undua.
Vasemmalla englantilainen show-undulaatti,
oikealla australialainen undulaatti.Ravinto

Undulaatti on kasvissyöjä, jonka perusruokaa on siemenseokset ja/tai pelletit, kasvikset, hedelmät, marjat, sekä tietenkin raikas vesi.

Vesi
Raikasta vettä pitää olla aina saatavilla ja vesi tulisi vaihtaa ainakin kerran päivässä. Muistathan valuttaa vettä hetken, jotta undut eivät joudu juomaan putkistossa seisonutta vettä.

Siemenet
Undulaateille löytyy paljon eri valmistajien siemenseoksia mm. Prestige versele-laga, Vitakraft ja Vitapol, joilla on kattava valikoima perus-, vitaminoituja- ja hedelmäsiemenseoksia.

Kalkki, vitamiinit ja mineraalit
Linnuilla pitäisi aina olla seepiansuomua, kalkki-, jodi-, tai mineraalikiviä tarjolla. Kaupoista löytyy myös sekä erilaisia kalkki/mineraali rouheita, että savikiveä.
Vitamiineja on lisättynä moniin siemenseoksiin ja nokkakiviin, kuitenkin välillä olisi hyvä antaa kalkki- ja vitamiinikuureja juomaveden mukana, (varsinkin sairaille, pesijöille ja sulkasatoisille).

Herkut
Kaupoista löytyy paljon hunajakelloja, hedelmätankoja, keksejä, hirssintähkiä ja kuorittua kauraa, jotka ovat undulaattien herkkuruokia. Kuorittua kauraa tai hirssiä voi antaa muutaman kerran viikossa. Herkkuja joissa on paljon hunajaa, tulisi antaa vain kerran tai pari kuukaudessa.

Muut ruoat
Ihmisten ruokia ei tulisi antaa linnuille, liiallinen suola ja rasva on linnuille vaarallista. Joskus voi kuitenkin antaa palan vaaleaa leipää, näkkileipää, keitettyä makaronia/riisiä tai hieman jogurttia.

Keitetty kananmuna on kuitenkin monien lintujen mieleen, pesimäaikaan myös hyvä proteiinin lähde. Pari kertaa kuukaudessa voi tehdä vaikka seoksen jossa on keitettyä kananmunaa, korppujauhoja, murskattuja pellettejä (kalkkia ja vitamiineja), jolloin nirsoimmatkin saavat monipuolista ravintoa.

Tuoreruoka
Päivittäin tulisi tarjota mahdollisimman monipuolisesti tuoreruokaa, kuten salaattia, basilikaa, pinaattia, persiljaa, kurkkua, porkkanaa, omenaa, päärynää, viinirypäleitä, banaania, appelsiinia, mustikkaa ja mansikkaa.
Itse idätetyt siemenet ja herneenversot ovat myös monien lintujen mieleen, lisäksi kesäisin pihalta löytyy paljon erilaisia herkkuja, mm. pihatähtimöä (eli vesiheinää) ja nuoria voikukan lehtiä.

Tuoreruoka kuitenkin pilaantuu nopeasti, joten on huolehdittava että syömättä jääneet ja häkin pohjalle tippuneet ruoan palaset tulisi kerätä pois jo muutaman tunnin päästä.
TSIRP! On tärkeää muistaa, että tarjottava tuoreruoka on huoneenlämpöistä, sillä linnut ovat herkkiä kylmälle ja kuumalle.

Takaisin ylös


Häkki, tarvikkeet ja huolto

Häkki
Undulaatit tarvitsevat paljon tilaa, mutta harvalla on kuitenkaan mahdollisuus rakentaa suurta lentohäkkiä/aviaariota, tai antaa omaa huonetta linnuilleen. Maa- ja metsätalousministeriö on antanut undulaateille minimihäkkikoko suositukset, 0.31 m2 yhdelle linnulle, + 0.04 m2 jokaista seuraavaa lintua kohden, lisäksi korkeutta tulisi olla vähintään 60 cm. Nämä suositukset ovat kuitenkin vain minimikokoja! On kuitenkin muistettava että lintujen pitäisi päästä häkistä päivittäin, tai hankittava suurempi lentohäkki, jotta undulaatit saisivat toteuttaa luontaista tarvettaan lentämiseen.
Undulaateille sopiva häkin pinnaväli on 1 - 1,5 cm.

Esimerkkejä erikokoisista häkeistä (pituus x leveys x korkeus)

Tarvikkeet

 • Ruoka- ja vesiautomaatteja
 • Siemenkuppeja
 • Tuoreruokakippoja tai pidikkeitä
 • Orsia (ei muovisia) eripaksuisia ja muotoisia. Mm. puu-, pedikyyri- ja sisalköysiorsia. Luonnon orsia ei saa kerätä saasteisista paikoista, kuten tienvarsilta, olisi myös hyvä ennen käyttöä harjata ja pestä vedellä oksat.(itse kiehautan oksat/tai laitan uuniin n.120oC 30min, jolloin mahdolliset pöpöt ja loiset kuolevat). Undulaateille sopivia puita ovat mm. paju, koivu ja omenapuu
 • Leluja, mm. puu-/sisal-renkaita, tikkaita, sekä kaikenlaiset puu- ja kellolelut ovat lintujen mieleen.
 • Kylpyamme, linnut pitävät kylpemisestä, olisi siis hyvä antaa kylpymahdollisuus ainakin kerran viikossa.
 • UV-lamppu (Arcadia Bird Lamp) ei ole välttämätön undulaateille, mutta suosittelen.


Huolto ja siivous

Linnuilla tulisi olla omat siivous- ja pesutarvikkeet, mm. tiskiharja, hammasharja, siivousliinoja ja eläinkaupoista saatavia puhdistusaineita (myös ruokasoodaa).
 • 2-3 kertaa viikossa häkin pohjapaperit/hiekat olisi hyvä vaihtaa.
  TSIRP! Jos käytät häkin pohjalla hiekkaa, tarkkaile, ettei lintusi syö sitä liikaa, sillä liiallinen hiekan syönti saattaa aiheuttaa kuputulehduksen.
 • 1-2 kertaa kuukaudessa häkin pohjalaatikko tulisi pestä.
 • Muutaman kerran vuodessa häkit pestään kokonaan, linnuille tarkoitetuilla pesuaineilla. TSIRP! Muista kunnon huuhtelu ja kuivaus.
 • Ruokakupit pitäisi pestään ainakin kerran kuukaudessa (tarvittaessa useammin), tuoreruokakupit täytyy kuitenkin pestä joka käytön jälkeen.
 • Vesiautomaatit pestään 1-2 kertaa viikossa.
 • Orret ja lelut tulisi tarkistaa päivittäin, kuukauden välein olisi hyvä pestä tai vaihtaa uusiin.

Takaisin ylös


Lähteet:

Suurin osa sisällöstä pohjautuu omaan kokemukseen.

Lisäksi olen hyödyntänyt: